Om Lipizzaneren / Blodlinier / Tulipan

Tulipan

TULIPAN
(Lipizzaner blandet med ædle spanske og Neapolitanere, 1860, mørke, Teresovác i Kroatien)
  
Tulipan-linien har sine rødder i Kroatien. I begyndelsen af det 18. århundrede havde Grev Janković et stutteri i Teresovác ved den Ungarske grænse. De første hingste og hopper ankom til dette stutteri i Kroatien fra Lipica omkring 1860.
 
Det var en hest avlet ud fra ædle spanske heste og Neapolitanere, og blev avlet til stærke og hurtige vognheste.
Så nu var den kroatiske Lipizzaner af Tulipan-linien grundlagt. De første Tulipanere var store, muskuløse og mørke i farven.
 
I midten af 18. hundredettallet købte man hingste fra Lipica, og allerede i 1881 havde man mere end 55 hopper og 7 hingste.
Mange berømte stutterier så som Lipica købte heste fra Teresovác, og i slutningen af det 18. århundrede var Teresovác en af de bedste stutterier i Europa. Desværre lukkede man stutteriet efter 1. Verdenskrig.
Stancic stutteriet fik nogle af hestene, men dette stutteri blev lukket ned i 1938, og Tulipan- linien flyttede til Lipik og senere til Ðakovo i det tidligere Jugoslavien.
 
Den sorte hingst Tulipan Maradhat, født på Stancic i 1925, blev brugt i avlen i Kroatien. Man kan finde denne hingst i næsten alle stamtavler af Tulipan-linien.
 
I Szilvásvárad i Ungarn går Tulipan-linien tilbage til hingsten Tulipan Caprice. Han blev født i 1965 i det tidligere Jugoslavien, og blev brugt som avlshingst på Szilvásvárad i 1970-1971.  Den sorte farve blev bevaret, og Szilvásvárad blev kendt som hjemmet for den sorte Tulipan-linie.
Den store Tulipan XIII repræsenterer Tulipan-linien i Sîmbâta de Jos/Fǎgǎras i Rumænien.
 
Brændemærket for hopperne i Tulipan linien var tidligere et symbol for de ungarske frihedskæmpere.
 
Tulipan hingst