Om Lipizzaneren / Blodlinier / Pluto

Pluto

PLUTO            
(Frederiksborger, 1765, skimmel, Danmark)Pluto
  
Der blev valgt en original og nobel hest af spansk oprindelse, som i avlen var meget succesfuld. Navnet på denne hingst var Pluto, og han var en skimmelfarvet Frederiksborghingst født i 1765 og opvokset i Danmark.

I 1772 ankom han til Lipica og var hermed den første hingst i Lipizzaneravlen. Han blev grundlæggeren af Pluto-linien.

Frederiksborg slot, hvor Pluto var født og opvokset, blev bygget af Kong Christian IV. Slottet ligger i Nordsjælland i byen Hillerød. Frederiksborg slot blev bygget imellem 1600 og 1620 og var sommerresidens for den danske kongefamilie, og op til 1840 var det her, de danske konger blev kronet. 

Det var et stort vendepunkt for det danske folk, da Christian IV blev konge. Specielt København oplevede hans tilstedeværelse. Han var meget hengiven overfor arkitektur, og han fik bragt København frem i størrelse og betydelighed. Hans passion var at konstruere bygninger, og mange bygninger står den dag i dag til ære for hans minde. Det var som sagt ham, der grundlagde Frederiksborg slot, og det var omgivet af en stor smuk park, udlagt i fransk stil med helt lige stier, som ledte direkte til staldene.

Avlen her var en stor, robust arbejdshest. De bedste kom i avlen på Det Royale Frederiksborgstutteri, og det var her, at Pluto blev født og boede, indtil han var 7 år gammel. Han blev sendt til Lipica i maj 1772 sammen med 5 hopper fra samme stutteri.Pluto VIII Roma