Om Lipizzaneren / Blodlinier / Incitato

Incitato

INCITATO
(Siebenbürger, 1802, mørke, Mezöhegyes i Ungarn)
 
Incitatolinien kommer oprindeligt fra det transsylvanske stutteri Bethlen, som var ejet af Grev Pal Bethlen. Den fik sit navn fra ”Incitatus”, som var navnet på den romerske Kejser Caligula´s yndlingshest.

Den første Incitato, som var grundlæggeren til Incitatolinien, blev født i 1802 i Mezöhegyes. Hans oprindelse var den rumænske Siebenbürger hingst Curioso, og hans mor var den spanskfødte hoppe, 532 Capelano. Denne race var af middel størrelse og havde sit udspring fra orientalske, gammel spansk-italienske aner. Den havde en markeret ramskopf næse, en højt ansat svanehals og en majestætisk høj gang.

Det ungarske militærstutteri Mezöhegyes købte Incitato i år 1815. Han blev brugt som avlshingst på den tid, hvor hestene fra Lipica var i Mezöhegyes i krigen fra 1809-1815. I de efterfølgende år blev 23 af Incitato´s afkom brugt som avlshingste i Mezöhegyes.

Den første Incitato, som kom til Fǎgǎras i Transsylvanien, Rumænien, var Incitato I (1875-1880). Desværre uddøde denne linie i Fǎgǎras. Det var meget ærgerligt, da den første  Incitato´s far var herfra,

Incitato IV var den første hingst, der blev bragt til Bábolna i Ungarn (1907-1923).

Incitato linien har eksisteret på Statsstutteri Szilvásvárad i Ungarn siden stutteriets grundlæggelse i 1953. Avlshingsten Incitato XII, født i 1984 er en perfekt repræsentant for denne linie i avlen.

Lipica og Piber bruger ikke denne linie i avlen, men på Lipica er Pluto Fantasca II´s bedstemor 83 Incitato XXII, og igennem hende er Incitato linien også repræsenteret i Pluto linien den dag i dag.

På statsstutteri Topol´čianky i Slovakiet har der også været en Incitato i avlen. Den kom fra Bábolna fra 1966-1970. Den var efter Incitato V og 76 Maestoso. 
 
Incitato XI